Markvartský dům

Dnešní rozlehlý dvoupatrový nárožní objekt vyrostl postupně po parcelaci Lazarovské zahrady r. 1600. Původně zde stály dva domy zahrnující i dnešní čp. 463. V r. 1653 byl dům ve zlém stav. stavu a následně došlo k oddělení nárožní parcely (dnes čp. 463/III) a k nákladné raně barokní přestavbě do dnešní rozlohy. Došlo k ní nejspíše mezi l. 1677-85. Po r. 1833 proběhla částečná přestavba již. křídla a v přízemí byla vybudována kovárna nového majitele; klasicistní je jedna kolna ve dvoře s mansardovou střechou. Po pol. 19. stol. byla provedena další rozsáhlá přestavba souboru, dokončená před r. 1869; jejím výsledkem je současný stav. Těžiště přestavby spočívalo především v nástavbě 2. p. obou křídel podél ul. Hellichovy a Nebovidské, se současným novým řešením uličních průčelí a přístavbou schodišťového tělesa k dvorní arkádě křídla při Nebovidské ul. Pozdější stavební úpravy byly již méně podstatné v l. 1995-97 provedená půdní vestavba. Dvoupatrová průčelí pozdně klasicistního charakteru člení pásová rustika parteru a průběžné podokenní římsy v patrech. Na nich spočívají okna v profilovaných šambránách, v 1. p. s odsazenými přímými nadokenními římsami, které byly k Nebovidské ul. dodatečně odsekány. Obdélný vjezd z této ulice je obložen profilovaným pískovcovým ostěním. Mírně půdorysně zalomené zadní průčelí do Nosticovy ul. člení v přízemí i v obou patrech pouze okna s olištovanými šambránami. Podobně prostě byly řešeny i dvorní fasády; nádvorní pavlač chrání zábradlí z ozdobných litinových prutů a z kovových prutů s prstenci a vloženými stáčenými pásky. V sev. křídle se dochovalo býv. druhé barokní schodiště rozlehlého domu, které je tříramenné vřetenové, s křížovými klenbičkami podest. Sklepy se nalézají pouze pod sev. polovinou křídla při Nebovidské ul. a pod přilehlou částí dvorního křídla. Tvoří je celkem čtyři prostory s valeným klenbami téměř půlkruhového průřezu, z nichž obě krajní byly provedeny z cihel a dvě nad prostory za sebou při sev. hranicí parcely z lomového kamene.