městský dům

Patrový zděný dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležité komunikace v historickém jádru města. Stavba na obdélném půdorysu se záchodovým rizalitem a krátkou otevřenou pavlačí na zadním průčelí, s výrazně členěnou hlavní fasádou do ulice. Střecha domu je sedlová. Plně zachována je vnitřní dispozice, původní charakter interiérů a zčásti i některé původní detaily. Dochovány jsou přitom sklepy a pravděpodobně větší část přízemí z původního gotického domu na této parcele. Středověké zdivo musí být i v patře, kde je zachován i kamenný portálek. Další hodnotné konstrukce a detaily mohou být dosud ukryty pod mladšími úpravami. Předmětem ochrany je dům čp. 189 - stavba a pozemek parc.č.1105/1.