měšťanský dům

Dvoupatrový řadový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého městského prostoru, dnešní Šultysovy ulice, která je ale svým charakterem spíše náměstím. Úzká stavba na hloubkové parcele, původně zřejmě dům s podloubím. Hlavní průčelí má výrazné architektonické členění, historizující, zakončeno je štítem nad velmi výraznou římsou. Vnitřní dispozice stavby je hloubková, přízemí je z větší části zaklenuto. Na dvorní straně je v obou patrech pavlač na krakorcích. Dům má sedlovou střechu s hřebenem kolmým na průčelí. Dům má dochovánu dispozici, která je výsledkem postupných historických přestaveb. Dochovány jsou gotické sklepy, středověké zdivo je dosud pravděpodobně také v přízemí a vyloučeno není ani ve vyšších partiích domu. Interiery mají po postupně prováděných úpravách novodobý charakter a starší konstrukce jsou v převážné míře zakrývány. Je pravděpodobné, že zde ještě mohou být ukryté další hodnotné části ze starších stavebních etap domu. Předmětem ochrany je dům čp.172 - stavba a pozemek parc.č.1072.