měšťanský dům

Patrový zděný dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby významného městského prostoru, důležité ulice v sousedství hlavního náměstí. Součástí domu v dnešní podobě je i dodatečně překlenutá a uzavřená ulička mezi původními parcelami. Fasáda je opatřena bohatě tvarovaným štítem a má výrazné architektonické členění. Zachována je vnitřní dispozice z doby jeho barokní přestavby, zčásti dochovány jsou přízemní prostory z původního středověkého domu a v celém rozsahu jeho gotické sklepy. Středověké zdivo může být přitom zachováno i v dalších prostorách pod mladšími úpravami. Dům v nedávné době prodělal celkovou opravu a adaptaci a část jeho původních konstrukcí v patrech byla přitom upravena. Dům ale i nadále obsahuje řadu cenných původních součástí a detailů a další mohou být ještě ukryty. Předmětem ochrany je dům čp.158 - stavba a příslušný pozemek.