měšťanský dům

Zděný patrový dům, umístěný v lomené uliční čáře, kde tvoří součást západní fronty malého, ale velmi významného prostoru při kostele sv.Jakuba. Objekt se nachází v historickém jádru města, v blízkosti dalších významných památek. Stavba na obdélném půdorysu, s jednoduše členěnou fasádou, dělenou pouze kordonovou římsu a opatřenou jednoduchými šambránami oken. Střecha domu je sedlová. Za domem je uzavřený úzký dvorek. Plně zachována je vnitřní, poměrně složitá dispozice domu, původní charakter jeho interierů a celá řada stavebních detailů. Zvláště cenné jsou středověké sklepy, dokládající složitý stavební vývoj domu s možným sloučením menších, zřejmě dvou původních objektů. Je pravděpodobné, že další cenné konstrukce a detaily mohou být dosud ukryty v interierech pod mladšími stavebními úpravami. Je dokonce možné předpokládat, že v patře je dochována srubová místnost. Předmětem ochrany je dům čp. 3 a pozemek č.parc. 395.