měšťanský dům

Patrový dům dvoutraktové dispozice je otočen jižní stranou do náměstí a severní do dvora; k bočním stranám přiléhá sousední dům (k východní straně) a brána do vedlejšího pozemku (k západní straně), tvořící uliční frontu. Dům je zastřešen sedlovou střechou s pálenou krytinou (drážkovky a bobrovky). Jižní strana je pětiosá, střední osa vystupuje v mělkém rizalitu, kde je obdélný vstup do domu v kamenném ostění. Vstup je uzavřen dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s jednoduše zdobenými výplněmi. Dům je v přízemí osvětlen nově provedenými dřevěnými prosklenými výkladci se segmentovým záklenkem; jsou lemovány profilovanou šambránou a hlavním klenákem ve štuku. V patře nová desetitabulková okna s příčníkem jsou osazena v líci a lemována šambránami s drobnou římsičkou. Dům je při krajích a po stranách rizalitu členěn svislými bosovanými pásy, které přetíná profilovaná mezipatrová římsa. Plochu rizalitu člení pásová rustika. Na této straně se na střeše nachází pět novějších vikýřů - čtyři při krajích jsou jednoduché obdélné, prostřední nad rizalitem je trojúhelníkový s vyzděnou přední stranou a termálním okénkem. Severní strana uličního křídla je trojosá, napravo se nachází zapuštěná zděná pavlač na krakorcích se železným zábradlím; z pavlače je dům osvětlen šestitabulkovým oknem, vpravo vedle vede vstup do patra. Pod ním je vstup z domu na dvůr a vlevo menší obdélné okno. Na levé straně je v přízemí menší okénko v ostění a v patře šestitabulkové okno. Dvorní křídlo, částečně odbourané, je obdélné, jižní stranou navazuje zčásti na uliční křídlo a vpravo, kde se nachází vstup v kamenném ostění, je odděleno pavlačí. Křídlo kryje pultová střecha. Ze západní strany je osvětleno šestitabulkovým oknem s příčníkem, ze severní strany k němu přiléhá přízemní dřevěná kůlna. Vchod do domu z ulice je uprostřed a vede do segmentem překlenuté chodby, z níž vystupuje vlevo vzadu dvojramenné schodiště do patra. Místnosti v přízemí jsou zaklenuty plackami. Předmětem ochrany je dům čp.438 a pozemek parc.č.2854.