měšťanský dům

Řadový dvoupatrový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého městského prostoru, dnešní Šultysovy ulice, která je ale svým charakterem spíše náměstím. Stavba se širším průčelím, umístěná na hloubkové parcele, původně dům s podloubím. Hlavní průčelí je téměř bez architektonického členění, pouze s úzkými šambránami oken a jednoduchými římsami. Vnitřní dispozice stavby je hloubková, přízemí je z části zaklenuto. Dům má sedlovou střechu s hřebenem rovnoběžným s průčelím, novodobě osazené jsou tři krabicové vikýře. Dům má dispozici v podstatě z doby klasicistní přestavby, dochovány jsou přitom gotické sklepy. Středověké zdivo je zřejmě také v přízemí a zčásti snad i ve vyšších partiích domu. Interiéry mají novodobý charakter a starší konstrukce jsou v převážné míře zakryty pod novějšími úpravami. Je možné, že zde ještě mohou být ukryté případné další hodnotné části ze starších stavebních etap. Předmětem ochrany je dům čp. 168 - stavba a pozemek parc.č.1068.