měšťanský dům

Dům stojí v terénu pozvolna se svažujícím k východu téměř naproti Vlašskému dvoru. Jednoposchoďový dům má valbovou střechu, hřeben směřuje kolmo k průčelí. Jižní fasáda je zdobně řešená, jde o typickou "kutnohorskou" pozdně barokní fasádu. Patro je odlišeno horizontální římsou. Parapety a supraporty oken jsou zdobeny spirálovitými páskovými motivy. Ve střední ose 1. patra mezi okny je osazena do plastického baldachýnu na fasádě na konzole socha sv. Jana Nepomuckého. (Jedná se o kopii, originál je umístěn v interiéru objektu.) V patře stejně jako v přízemí je po dvou oknech. V levé ose v přízemí je kamenný pravoúhlý portál s pozdně klasicistními dveřmi. Na fasádě je zřetelné vypoulení zdiva ve střední části. Ostatní fasády jsou řešeny obdobným způsobem. Barevnost fasády je v růžovo-rumělkových tónech. Vnitřní prostory objektu jsou plochostropé. V zadní části objektu je vstup do sklepa, který se nachází pod zahradou. Při vstupu je půlkruhový okosený portálek. Hlavní prostor je zaklenut půlkruhovou valenou klenbou na které jsou patrné zbytky po šalování. K západní stěně se mírně rozšiřuje ve dva menší prostory zaklenuté valenou klenbou, která má v této části lomený charakter. V patře srubová konstrukce. Předmětem ochrany je dům čp. 85 (včetně sochy sv. Jana Nepomuckého) a příslušný pozemek.