měšťanský dům

Patrový řadový zděný dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého náměstí v historickém jádru města. Stavba na obdélném půdorysu, na hloubkové středověké parcele, s architektonicky střídmě členěnou hlavní fasádou. Dům je krytý sedlovou střechou. Plně zachována je vnitřní dispozice, původní charakter interierů je pozměněn některými novodobými zásahy, ale detaily jsou zčásti dochovány. Není přitom zcela vyloučeno, že zde ještě existují některé další hodnotné konstrukce nebo detaily, skryté pod novějšími úpravami. Zvláště cenné jsou gotické sklepy domu. Až do počátku sedmnáctého století tvořil tento dům spolu se sousedním čp.179 jeden objekt. Předmětem ochrany je dům čp. 180 a pozemek č.parc. 1092.