měšťanský dům

Patrový dům, vystavěný na obdélném půdorysu, je otočen severní stranou do náměstí a jižní do dvora; po stranách (východní a západní) k němu přiléhají sousední objekty tvořící uliční frontu. Dům je zastřešen mansardovou střechou se hřebenem rovnoběžným s průčelím; střecha krytá eternitem. Uliční strana je pětiosá, ve střední ose se nachází půkruhový vstup v kamenném ostění s drobnou profilací, hlavním klenákem a prstenci po stranách. Dvoukřídlé dřevěné dveře, opatřené tmavozeleným nátěrem, jsou členěné sluncovými motivy a nad nimi je příčníkem oddělený prosklený nadsvětlík. Zapuštěná okna jsou obdélná, čtyřtabulková. Plochu přízemí nad soklem ze skládaných kamenných desek člení omítková bosáž, nad okny se nacházejí půlkruhové supraporty, rámující plastické reliéfní ornamenty vegetabilního typu (palmety). V prvním poschodí stoupá bosáž při krajích až k bohatě profilované hlavní římse, pod okny (pod průběžnou profilovanou podokenní římsou) se nacházejí opět klasicistní ornamentální reliéfy, pod středním oknem je umístěno plastické domovní znamení - reliéf lva. Okna v přízemí i patře rámují jednoduše profilované šambrány. Původně patrně středověký dům byl upraven v 1. pol. 18. století, celkovou přestavbou prošel po požáru roku 1823, později proběhly ještě menší vnitřní úpravy (1929 - přestavba schodiště), 1999 - 2000 byl objekt celkově opraven. Předmětem ochrany je dům čp.476 - stavba a pozemek parc.č.2862. Jižní strana, která má po celé délce pavlač, je rovněž pětiosá. Vstupy ve střední ose, z domu na dvůr a na pavlač v prvním patře, jsou obdélné, uzavřené jednoduchými, zčásti prosklenými dveřmi, v patře doukřídlými, v přízemí s nadsvětlíkem. Vstup v přízemí je zvýšen nad úroveň terénu třemi kamennými schůdky. Okna napravo jsou dvoudílná, nedělená, osazená v líci, okna nalevo jsou zapuštěná, různého typu, novodobě upravovaná (trojdílná či s příčníkem). Pavlač je opatřená jednoduše kovaným železným zábradlím. Tato strana je hladká bez členění, bíle omítaná. Vstup do domu z ulice vede do síně zaklenuté plackou, uprostřed dispozice se nachází novodobé schodiště, pokračování chodby na dvůr má půlkruhovou valenou klenbu, vpravo vzadu jsou dvě placky. Ostatní místnosti jsou plochostropé. Vlevo dispozice vzadu se nachází sklep s kamennou klenbou. Na jižní straně napravo k domu přiléhá dřevěná přízemní kůlna s pultovou střechou, která je zadní stranou přistavěná ke zdi sousedního objektu. Nalevo přiléhá k pavlači zděný patrový přístavek na malém půdorysu (záchodky), na který navazuje z jižní strany podélný přízemní domek s pultovou střechou připojený k ohradní zdi. Je otočený do dvora, tříosý, se zvýšeným vstupem na levé straně. Na jižní stranu domku navazuje ještě zděná garáž s výjezdem do Městských sadů (jižní strana pozemku). Pozemek zde uzavírá vysoká kamenná a cihelná zeď s novějšími plechovými jednoduše zdobenými vraty.