měšťanský dům

Objekt na téměř lichoběžníkovém půdorysu se nachází při SV části Havlíčkova náměstí na rohu s Kollárovou třídou. Terén se v těchto místech pozvolna svažuje směrem k JJV. Patrový dům je završen valbovou střechou, která je v místech navázání na sousední dům rovně zakončena. Krytinou je taška bobrovka. Na střeše dva zdobné vikýře s okénky. Hlavní fasáda směřující na Havlíčkovo náměstí prolomena sedmi obdélnými okny v přízemí, sedmi v patře a dvěma okénky ve vikýři. Nárožní okno v přízemí zaslepené, ale přiznané a odlišené barvou omítky. Patro na fasádě zvýrazněno vodorovnou profilovanou a barevně odlišenou římsou, která průběžně probíhá přes roh i po vedlejší fasádě. Stejně tak nadokenní římsa v patře a korunní římsa. Obě fasády rovněž zdobeny rustikou, v přízemí kvádrovanou a patře pásovou. V patře fasáda zdobena ještě vertikálně jednoduchými kvádrovanými pilastry, které rozdělují plochu na tři pole. Obdobně zdobena nároží. Nad okny zdobné klenáky. Pět prostších vyznačených v omítce nad okny v přízemí a v patře tři více profilované s výrazným středním článkem a odlišené barvou omítky. Okna v patře mají barevně zdůrazněné profilované ostění a podokenní římsu na konzolkách. Rozeklaný vikýř posazený na nízkém zděném soklu je završen segmentovým štítovištěm, ve kterém je v omítce vyvedený letopočet 1994. Ve vrcholu štítu posazena koule, dvě další při patách vikýře. Okna ve vikýři půlkruhově zaklenutá, vsazená v jednoduché bíle odlišené ostění s jedním hlavním klenákem. Po stranách jsou vertikální pásy kvádrování, opět bílé barvy. Boční fasáda je prolomena pěti okny v přízemí stejně jako v patře. Prostřední okna jsou oproti zbývajícím širší. V přízemí jsou dnes dvě okna zaslepena, ale je zcela patrné jejich umístění. Zazdívka oken je rozlišena i barvou omítky. Je zazděno nárožní okno a druhé okno zprava. V patře jsou rovněž zaslepena dvě okna a to symetricky vedle širšího prostředního okna. Vikýř je téměř identický s předešlým, je však užší a prolomený pouze jedním oknem. Po pravé straně přiléhá k boční fasádě mírně odsazená ohradní zeď, prolomená bránou, za níž se nachází úzký dvůr. Brána je zakončena segmentovým obloukem. Rámy oken jsou dřevěné, natřené tmavě hnědou barvou. Před oknem boční fasády zcela vpravo v přízemí je umístěna jednoduchá mříž. Oproti předchozímu stavu zachycenému v dosavadní evidenci došlo k několika změnám. Dům byl rekonstruován. V dřívější dokumentaci byla některá okna zcela zazděná bez jakéhokoliv náznaku jejich přítomnosti v omítce. Zcela chyběly vikýře. Lze předpokládat, že v podkroví došlo k půdní přestavbě a dnes je využíváno. Interiéry objektu nebyly při revizi navštíveny. Předmětem ochrany je dům čp.87 - stavba a pozemek parc.č.34.