měšťanský dům

Patrový zděný nárožní dům v pohledově výrazné poloze, umístěný v uliční čáře, součást zástavby jednoho z nejvýznamnějších prostor v historickém jádru města. Objekt na přibližně obdélném půdorysu, s nepravidelným řešením v zadní části. Zde je malý sevřený dvorek. Hlavní fasáda se vstupem do domu je architektonicky poměrně střídmě členěná, boční do Rakovy ulice je hladká. Střecha je široká, valbová, přisazená k sousednímu domu. Plně zachována je vnitřní dispozice, částečně původní charakter interierů domu a zčásti i některé původní detaily. Zvláště cenným prostorem je gotický sklep domu a část prostor v jeho přízemí. Hodnotný je také krov bez zásadních novodobých úprav. Je velmi pravděpodobné, že pod novějšími úpravami jsou v interieru domu zachovány ještě některé další hodnotné konstrukce a detaily ze starších stavebních etap, kdy zejména středověká fáze byla velmi významná a jednalo se pravděpodobně o mimořádně výstavný dům. Předmětem ochrany je dům čp. 42 - stavba a pozemek parc.č.347.