městský dům

Patrový zděný dům, umístěný v uliční čáře, tvořící součást zástavby důležité komunikace v historickém jádru města. Stavba na obdélném půdorysu s krátkým zadním křídlem. Dům má poměrně výrazně členěnou hlavní fasádu do ulice. Střecha domu je valbová, nasazená na zčásti dřevěné římse. Plně zachována je vnitřní dispozice, odpovídající poslední významné přestavbě domu, původní charakter těchto interierů a zčásti i některé původní detaily. Dochovány jsou přitom sklepy a pravděpodobně větší část přízemí z původního gotického domu na této parcele. Středověké zdivo musí být i v patře, kde je zachována i vložená srubová místnost. Další hodnotné konstrukce a detaily mohou být dosud ukryty pod mladšími úpravami, jejich existence je zde velmi pravděpodobná. Předmětem ochrany je dům čp. 242 (parc.č.1162) - stavba a pozemky parc.č.1162, parc.č.1163/3, parc.č.1163/1 (část).