měšťanský dům

Patrový dům, vystavěný na obdélném půdorysu, je otočen severní stranou do náměstí a jižní do dvora; po stranách (východní a západní) k němu přiléhají sousední objekty tvořící uliční frontu. Dům je zastřešen valbovou střechou se hřebenem kolmým k průčelí; střecha krytá azbestocementovými šablonami. Severní uliční průčelí je tříosé, s širokým trojdílným vstupem na levé straně, který je zároveň vchodem i vjezdem. Je dřevěný, ze skládaných prken, zčásti prosklený. Okna, osazená v líci, jsou obdélná, dvoukřídlá, šestitabulkouvá, v přízemí s příčníkem. Okenní otvory v přízemí jsou lemovány jednoduchými šambránami a vpadlými pásy okolo, v patře jsou šambrány profilované a plochu člení lizénové rámce. Mezi 1. a 2. osou zleva je lizéna rozšířená a na ní se nachází malba v oválném štukovém rámu Neposkvrněné Panny Marie (Immaculata), stojící na zemské kouli, půlměsíci a hadovi. Patro odděluje profilovaná mezipatrová římsa, bohatě profilovaná je rovněž hlavní římsa. Fasáda v přízemí nad hrubším soklem je opatřena omítkou s příměší dvou odstínů růžovočerveného pigmentu, patro je sytě žluté a okrové (vpadlé plochy). Část jižní strany, která je opatřena dřevěnou pavlačí, je zapuštěná. Napravo přiléhá pavlač ke straně se dvěma drobnými okénky (se záchodky v obou patrech). Vchod na dvorek se nachází pod pavlačí napravo, je jednoduchý obdélný, vsazený do kamenného ostění a uzavřený jednoduše zdobenými dvoukřídlými dveřmi s výplněmi. Nalevo jsou dvě obdélná, šestitabulková okna, nad nimi v patře osvětluje dům z pavlače trojdílné okno; vedle je vstup do patra. Na střeše je malý vikýřek. Přízemek domu je plochostropý, uprostřed dispozice vpravo se nachází schodiště, otevřené dole stlačeným obloukem na profilovaných římsách. V zadním traktu vlevo vede chodba na dvůr, vpravo je komora, pod kterou je situován sklep s půlkruhovou kamennou valenou klenbou. Pozemek při domu ohrazuje na západní straně vysoká kamenná zeď. Předmětem ochrany je dům čp.478 - stavba a pozemek parc.č.2860.