dům U Šiflů

Někdy před r. 1658 došlo k oddělení nárožní části od většího celku (dnešního čp. 462/III) a současně k novostavbě jednopatrového raně barokního domu, patrně již tehdy se třemi jednotraktovými křídly. Při rekonstrukci r. 1726-31 bylo nastaveno 2. p. a snad i podkroví s vikýři, které pochozí komise z r. 1814 označuje jako 3. p. Pravděpodobně v období klasicismu uzavřelo malý dvůr sev. dvorní křídlo s vřetenovým půlválcovým schodištěm. Přestavba, provedená podle plánů stav. A. Ehlena a J. Kanderta z r. 1867 a odpovídající v podstatě dnešnímu stavu, zasáhla do staršího organismu dosti podstatně. Především bylo nově postaveno celé sev. dvorní křídlo s novým visutým schodištěm na podkovovitém půdorysu a celý objekt byl po stržení střešní mansardy s podkrovím zvýšen o 3. p. Při té příležitosti byla provedena nová fasáda s využitím staršího členění oken v 1. p., zrušený vjezd z Hellichovy ul. nahradila nízká chodba z Nosticovy ul. Poslední větší zásahy do interiérů a půdní výstavba byla realizována v l. 1995-97. V přízemí do Hellichovy ul. ponechala novodobá úprava obnažená torza svislých kamenných ostění zrušeného barokního průjezdu. Jednotraktová barokní křídla si v přízemí dochovala své valené klenby se širokými styčnými výsečemi, případně klenby křížové, podobné barokní klenby se dochovaly i v 1. p. při nároží a na koncích obou uličních křídel.