měšťanský dům

Patrový dům vystavěný na obdélném půdorysu je otočen jižní stranou do náměstí a severní do dvora; po stranách (východní a západní) k němu přiléhají sousední objekty tvořící uliční frontu. Dům je zastřešen sedlovou střechou krytou drážkovou cementovou krytinou. Jižní strana se soklem z kamenných desek je čtyřosá, se dvěma vstupy. Vstup vpravo je zvýšený na dvou kamenných schůdcích, půlkruhově sklenutý, lemovaný okoseným kamenným ostěním a uzavřený dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, v úrovni oblouku prosklenými. Vlevo mezi dvěma okenními osami jsou větší půlkruhově zaklenutá vrata lemovaná plochým pásem z umělého kamene. Dvoukřídlá vrata, v úrovni oblouku s nepohyblivou částí, jsou tvořena skládanými prkny. Zapuštěná šestitabulková okna, která jsou nově provedená, jsou lemovaná šambránami. Patro odděluje drobně profilovaná mezipatrová římsa přetínající lizény při krajích. Lizény jsou v přízemí bosované. Hlavní římsa je bohatě profilovaná. Tato strana je omítnuta bíle a architektonické detaily jsou opatřeny omítkou s příměsí šedozeleného pigmentu. Severní strana je opatřená pavlačí, ke které napravo přiléhá obdélná přízemní kůlna. Pavlač je nesena na dvou segmentových obloučcích a opatřena novějším železným zábradlím. Na pravé straně (nad střechou kůlny) je krytá stěnou ze svislých prken se vsazenými čtyřtabulkovými okny. V přízemí je vedle obdélného vstupu nedělené okno osazené v líci, v patře z pavlače je dům osvětlen třemi osmitabulkovými dvoukřídlými okny osazenými v líci; obdélný vstup z pavlače do domu je uzavřen novodobými dveřmi. Severní strana domu je hladká, omítaná bíle. Vstup z ulice vpravo vede do síně klenuté plackou. Prostory přízemí jsou zaklenuty převážně plackami nebo jsou plochostropé. Pod přední částí domu je situován sklep zaklenutý půlkruhově valeně (vrcholnice je rovnoběžná s průčelím). V interiérech se nacházejí novodobé prvky z novější doby (obklad stěn, osvětlení aj.) Předmětem ochrany je dům čp.439 - stavba a pozemek parc.č.2853.