Wedlingerovská prádelna

Středověká lázeň zmiňovaná od 14. stol. byla zbořena za husitských válek. Renesanční díl hl. budovy, klenutý šesti poli křížové klenby, pochází z přestavby mezi l. 1570-1612 (nevíme zda budova tehdy sloužila jako lázně či prádelna). K velké přestavbě pro účely prádelny došlo ve 30. letech 17. stol. Hl. objekt byl pravděpodobně rozšířen směrem k severu o čtyři klenební pole, jednotně bylo nadstavěno 1. p. a po sev. straně připojeno krátké křídlo, ze kterého se zachoval fragment při schodišti. Z období baroka patrně pochází i protilehlé již. křídlo. Velká veřejná prádelna, svou funkcí ojedinělá, byla po r. 1765 přenesena do Zlomkovského mlýna. V l. 1833-35 bylo dle plánů stav. K. Pollaka vystavěno na místě starší nesourodé zástavby dlouhé patrové křídlo při dnešní Nosticově ul. V l. 1944 a 1995 byly do dvoulodí v přízemí hl. budovy vestavěny příčky. Patrový volně stojící dům má nepravidelnou trojkřídlou dispozici. Průčelí při Nostické ul. se několikrát láme, ve vých. šestiosém úseku člení plochou fasádu kordon nad přízemím a korunní fabionová římsa. Zbývající patnáctiosý úsek člení profilovaná mezipatrová římsa. Okna v patrech rámují štukové šambrány položené na průběžné parapetní římse. Četné okenní osy zůstaly ale slepé. Vstup ve 14. ose je opatřen kamenným ostěním. Nad vysazenou korunní římsou vystupují ze sedlové zvalbené střechy vikýře novodobé půdní vestavby. Obdobně řešena je i převážná část již. průčelí téhož křídla (rozdíl se objevuje pouze v členění přízemí pásovou bosáží). Vých. konec křídla v 1. p. překrývá podklenutá pavlač, kterou vynášejí profilované krakorce. Šestiosé již. průčelí již. křídla a hl. budovy s lomem v místech napojení mladšího stavení je ploché, s mělkými šambránami okolo oken 1. p. V pravé boční ose byl novodobě zřízen vstup. Průčelí obrácené k Čertovce, zpevněné skarpovými zdmi, opět postrádá výraznější architektonické členění. Pův. objekt při Čertovce je v přízemí dvoulodní, se systémem křížových kleneb opírajících se do hranolových pilířů. Renesanční klenby v již. dílu prozrazují výrazné hřebínky. Do dispozice byly vloženy novodobé příčky. V již. křídle po vých. straně se zachovala mladší placková klenba, za místností se nalézá prostor zrušeného schodiště. Dům je nepodsklepený.