měšťanský dům

Zděný omítnutý jednopatrový dům na obdélném půdorysu je situován v nároží Vysokokostelecké a Husovy ul. Hlavní severní průčelí je v přízemí s loubím o dvou obloucích a v patře o třech osách s obdélnými okenními otvory. Průčelí člení profilovaná kordonová římsa, pod níž je jednoduchá ozdobná římsička. Průčelí zakončuje desková korunní římsa s konzolkami v pravidelném odstupu. Nároží z obou stran lemuje rustikovaná liséna. Nejozdobnější je rámování oken (šambrány s lištou, podokenní římsa, parapetní dekor s čabrakami a nadokenní štukový dekor "kutnohorského páskového motivu"). Nad záklenkem pravého oblouku je odkryto pravoúhlé okénko s kamenným okoseným ostěním. V bočním průčelí vyniká vedle dalších hodnotných detailů především velké pozdně gotické křížové okno s trojdílnou profilací. Valbovou střechu kryjí tašky Bramac. Sklepy pod celým objektem sahají až pod ulici před podloubím (kamenné valené klenby). Ve hmotě je dům gotický do úrovně 2 np. V interiéru stojí za pozornost gotické prostory v přízemí (valenou klenbou krytý zadní trakt) a mezipatro se záklopovým trámovým stropem. Zadní trakty jsou sklenuty plackami. Stavbu s vedlejším domem spojují prampouchy. Předmětem ochrany je měšťanský dům čp. 103 - stavba a pozemky parc.č.381 a parc.č.4601.