měšťanský dům

Řadový patrový dům, v podstatě ale v koncové poloze, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého městského prostoru. Stavba na hloubkové parcele, s podloubím v přední části do Husovy ulice a s dlouhým průčelím do ulice Jakubské. K domu je přiložen sousední čp.100, který část této fasády zakrývá. Obě průčelí mají výraznější architektonické členění. Vnitřní dispozice stavby je hloubková, přízemí je z větší části zaklenuto. Dům má valbovou střechu, nápadné jsou dva nové vikýře. Dům má dispozici z doby klasicistní přestavby, dochovány jsou přitom gotické sklepy. Středověké zdivo je pravděpodobně ve větší části přízemí a zřejmě i ve vyšších partiích domu. Interiery mají spíše novodobý charakter a starší konstrukce jsou v převážné míře zakryty pod mladšími úpravami. Je pravděpodobné, že zde ještě mohou být ukryté případné další hodnotné části ze starších stavebních etap pod novějšími úpravami. Předmětem ochrany je dům čp. 101 - stavba a pozemek parc.č.383.