měšťanský dům

Dvoupatrový zděný řadový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého prostoru v historickém jádru města, jednoho z významných náměstí. Stavba na protáhlejším obdélném půdorysu, s výrazně řešeným průčelím do náměstí. Jeho členění je osově symetrické, se středním rizalitem s bohatým portálem. Dům svojí mohutnou hmotou vybočuje z měřítka okolní zástavby. Střecha domu je valbová. Na středu mohutný zděný široký vikýř s nízkým frontonem, na bočních stranách střechy po dvojici menších obdobných vikýřů. Jedná se o významnou stavbu, architektonicky velmi kvalitní. Zachována je vnitřní dispozice domu a původní charakter interierů. Hodnotné je přitom také barokní schodiště. Zvláště cenným prostorem jsou gotické sklepy domu. Je pravděpodobné, že pod novějšími úpravami mohou být vzhledem ke složitému stavebnímu vývoji domu zachovány ještě některé další hodnotné konstrukce a detaily ze starších stavebních etap. Součástí domu je ještě přízemní stavba do Hloušecké ulice, novodobá. Předmětem ochrany je dům čp. 275 a pozemek parc.č.1212.