měšťanský dům

Patrový zděný řadový dům, umístěný v uliční čáře, tvořící součást zástavby komunikace na okraji historického jádra města. Stavba na obdélném půdorysu s krátkým, příčně umístěným zadním křídlem. Dům je výrazný svou hmotou, převyšující sousední stavby a má poměrně výrazně členěnou hlavní fasádou do ulice. Střecha domu je valbová. Plně zachována je vnitřní dispozice domu, odpovídající poslední významné historické přestavbě. Novodobě zde byla prováděna nedokončená celková úprava, sice velmi razantní, původní charakter interierů ale zůstal zachován a zčásti i některé historické detaily. Dobře dochovány jsou přitom sklepy a větší část zdiva nadzemní části. Nová je naopak většina stropních konstrukcí a celá střecha domu. Velmi cenná je vložená srubová místnost v patře domu, původní středověká obytná jizba. Předmětem ochrany je dům čp. 221 - stavba a pozemek na parc.č.938.