měšťanský dům

Jednoposchoďový dům na téměř čtvercové parcele mírně vykrojené od SSV. Střecha tvořena v levé části jako sedlová, v pravé jako valbová, která je zčásti vyvýšená a její hřeben se zalamuje a ubíhá nad zadní část objektu. Směrem k jihu po pravé straně dům sousedí s vedlejším, na severu je uzavřen rovnou boční fasádou s jedním malým okénkem ve štítu, k níž je přistavěna garáž, jejíž fasáda navazuje na čelní fasádu domu. Fasáda svisle rozčleněna lizénami v nárožích a asi v 1/3. V přízemí prolomeny dvě výkladní vitríny ohraničené profilovanou šambránou, levá propojena se vstupem. Pravá rozdělena svislým prvkem na dvě okna. Téměř uprostřed fasády v přízemí prolomen vstup ohraničený profilovanou šambránou. Při zemi horizontální nepatrně předsazený sokl vytvořený patrně jen v omítce. Patro prolomeno čtyřmi okenními osami. Jedno širší okno v levé, lizénou oddělené, užší části fasády, zbylá v pravé části. Mezi okny blíže středu fasády mramorová pamětní deska J. E. Vocela s vsazenou bronzovou reliéfní bustou v medailonu. Pod medailonem tesaný nápis: "Zde narodil se dne 23. srpna 1802 Jan Eraz. Vocel, proslulý básník český a zakladatel archaeologie naší". Omítka domu stříkaná, šedivé barvy, lizény a rámování oken bílé. Interiéry objektu nebyly navštíveny. Předmětem ochrany je dům čp.349 - stavba a pozemek parc.č.1425.