měšťanský dům

Patrový zděný řadový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého prostoru v historickém jádru města, v blízkosti jeho hlavního náměstí. Stavba na hloubkově orientované středověké parcele, s architektonicky bohatě členěným pozdně barokním hlavním průčelím, upraveným roku 1905. Střecha domu je sedlová, má hřeben rovnoběžný s průčelím. Zachována je vnitřní dispozice středověkého domu, a částečně i historický charakter jeho interierů a některé detaily. Hodnotným prostorem je gotický sklep domu a hodnotné jsou i některé prostory v jeho nadzemní části. Je pravděpodobné, že pod novějšími úpravami se i přes rozsáhlé novodobé úpravy mohou nacházet ukryté další hodnotné konstrukce a detaily ze starších stavebních etap domu. Předmětem ochrany je dům čp.313 - stavba a pozemek parc.č.1254.