měšťanský dům

Dvoupatrový řadový zděný dům, užší objekt umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého náměstí v historickém jádru města. Stavba na hloubkovém půdorysu, s architektonicky výrazně členěnou hlavní fasádou v novorenesančním stylu. Dům je zakončen sedlovou střechou. Plně zachována je vnitřní dispozice, celkově původní charakter interieru domu a zčásti i některé původní detaily. Hodnotný je zejména sklep pocházející z nejstarší stavební fáze. Nadzemní konstrukce domu mohou být také v části rozsahu středověké. Pravděpodobně jsou v domě ještě dochovány další hodnotné části nebo detaily pod novějšími úpravami. Vzadu přiléhá k domu malý pozemek původní zahrady. Až do oddělení v roce 1722 byl dům spolu s dnešním sousedním čp.16 součástí jediného velkého objektu. Předmětem ochrany je dům čp.17 - stavba a pozemek parc.č.405.