měšťanský dům

Patrový řadový zděný dům, umístěný v uliční čáře v koncové poloze, součást zástavby důležitého náměstí v historickém jádru města. Stavba na velkém, přibližně čtvercovém půdorysu, s architektonicky výrazně členěnými průčelími. Dům je krytý soustavou sedlových střech, doplněných vikýři, do náměstí střecha s hřebenem rovnoběžným s průčelím, v zadní části kolmo navazuje dvojice střech s úžlabím, zakončeny jsou valbami. Zachována je vnitřní dispozice domu, odpovídající historickému objektu, přestavěnému roku 1919 na hotel. Tento původní charakter interiérů je ale nyní pozměněn některými novodobými zásahy, původní detaily jsou pouze zčásti dochovány. Není přitom zcela vyloučeno, že zde ještě existují některé další hodnotné konstrukce nebo detaily, skryté pod novějšími úpravami. Částečně dochována je velká roubená středověká místnost v patře. Zvláště hodnotné jsou i gotické sklepy původních dvou domů. Předmětem ochrany je dům čp. 174 na pozemku č.parc.1056/1.