měšťanský dům

Patrový dvojkřídlý dům je otočen jižní stranou do náměstí a severní stranou do dvorku; po stranách (východní a západní) k němu přiléhají sousední objekty, tvořící uliční frontu. Dům je završen sedlovou střechou, dvorní křídlo má pultovou střechu ukončenou valbou. Jižní strana s kamenným předstupujícím soklem je desetiosá se třemi obdélnými vstupy (původní je prostřední vstup vedoucí do chodby, vstupy po stranách jsou novější; dveře jsou rovněž novější dřevěné dvoukřídlé a prosklené). Okna, v přízemí dvoukřídlá, nedělená a opatřená mříží, v patře dělená do "T", jsou lemována šambránou s drobnou profilací. Fasádu člení v prostoru mezi osami jednoduché pilastry, přetínající mezipatrovou plochou římsu. Na pilastry s drobnou hlavicí navazuje hlavní římsa s pásem zubořezu. Na této straně se na střeše nachází pět novějších vikýřů - čtyři při krajích jsou jednoduché obdélné, prostřední je větší, s vyzděnou přední stranou v historizujícím stylu (postranní volutky, římsička a trojúhelný fronton). Tato strana je opatřena bílou omítkou (architektonické detaily) a omítkou s příměsí jemně okrového pigmentu. K severní straně uličního křídla, obrácené do dvora, přiléhá nalevo dřevěná pavlač zastřešená i se schůdky vodorovnou stříškou, napravo se nachází vstup z domu na dvorek. Severní strana je pětiosá, s předstupujícím schodištěm do patra při levém okraji. Okna jsou při pavlači dvoukřídlá nedělená, novodobé okno je v patře nad vstupem do domu a na pravé straně je v patře obdélný otvor vyzděný z luxfer. Dveře na pavlač a na schodiště jsou novodobé. Dvorní křídlo, na které navazuje na severní straně přízemní podélná kolna, je osvětlené jednoduchými nedělenými okny v patře a oknem děleným do "T" v přízemí. Strana do dvora je hladká, nečleněná a omítnuta bíle, dvorní křídlo je rovněž hladké, omítnuté žlutě. Podélný dřevník, rovněž přízemní, se nachází na protilehlé straně dvorku. Prostory domu jsou plochostropé s výjimkou prostoru v levé části zadního traktu, který je klenut křížovou klenbou s hřebínky. Oba objekty sjednoceny r. 1877 (částečně změněna dispozice+neorenesanční fasáda); úprava v 80. letech 20. st. - změněna fasáda; 90. léta - úpravy (fasáda, podkroví) Předmětem ochrany je dům čp. 440 - stavba a pozemek parc.č.2852.