měšťanský dům

Patrový zděný řadový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého prostoru v historickém jádru města, jednoho z významných náměstí. Stavba na hloubkově orientovaném obdélném půdorysu, s architektonicky poměrně bohatě členěným hlavním průčelím. Střecha domu je sedlová. Zachována je z větší části vnitřní dispozice, původní charakter interierů domu a také některé jeho původní detaily. Zvláště cenným prostorem je gotický sklep domu a hodnotné jsou i některé prostory v jeho nadzemní části, kde nebyly dosud provedeny rozsáhlejší novodobé úpravy. Je přitom pravděpodobné, že pod novějšími povrchy jsou zde snad zachovány ještě další hodnotné konstrukce a detaily ze starších stavebních etap domu. Hodnotný je také původní krov. Předmětem ochrany je dům čp.253 - stavba a pozemek parc.č.1189.