měšťanský dům

Patrový dům krytý sedlovou střechou. Hlavní fasáda otočená do Havlíčkova náměstí, jež se svažuje k jihovýchodu. Stojí na lichoběžném, v zadní části vykrajovaném půdorysu, který se přizpůsobuje linii náměstí, jako by jej ve spodní části uzavíral. Objekt je podsklepen. Fasáda v přízemí prolomena průjezdem, vstupními dveřmi s výkladním oknem, které jsou vsazené do společné dřevěné zárubně, takže tvoří jakýsi dřevěný "portikus". Optickou centrálou jsou dvoukřídlé vstupní dveře v kamenném ostění a vstupní portikus tvořený pilastry s pásovou rustikou ukončenými jednoduchými hlavicemi, na nichž spočívá překlad, uprostřed se svazkovým klenákem a prolomeným trojúhelným frontonem, který vychází z patrové horizontální římsy. Vpravo od vstupu dvě okna, krajní zaslepené, pouze na něj odkazuje šambrána. Patro prolomeno pěticí oken vsazených v profilovaných šambránách s klenákem ve středu. Zdůrazněná parapetní římsa. Pod okny parapety, bez zvláštního zdobení, pouze zdůrazněné barvou a při spodním okraji lištou. Horizontálně je patro členěno pásovou rustikou. Fasádu završuje korunní konzolová římsa se zubořezem na spodní straně. Barevnost fasády v kombinaci okrové a krémově bílé. Interiéry objektu nebyly navštíveny. Předmětem ochrany je dům čp.519 (na parc.č.53) a pozemky parc.č.53 a parc.č.54.