měšťanský dům

Patrový dům s přízemním přístavkem byl vystavěný na obdélném půdorysu a završený valbovou střechou; přístavek má střechu pultovou. Dům je otevřen severní stranou do náměstí, přístavek po celé délce domu se nachází při východní straně, kde je drobná proluka od sousedního objektu (čp. 480), jižní strana je otočena na pozemek sousedního objektu (čp. 483, 462) a západní stranou přiléhá k vedlejšímu domu (čp. 482). Uliční strana je trojosá, v přízemí uprostřed vede do prostor obchodu (čajovny) obdélný vchod s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s výplněmi, po stranách jsou dvě novodobější obdélná okna, která lemují vpadlé rámy. Patro, oddělené plochou patrovou římsou, osvětlují okna šestitabulková, osazená v líci; okenní otvory s podokenními římsičkami jsou lemované jednoduchými šambránami. Vlevo je do zdi přízemní části (přístavku) osazeno slepé trojdílné okno (sloužící jako informační tabule) a střecha je z této strany vyzděná. Plocha okolo okna je členěna hrubým plastickým čtvercem s vykrojenými rohy. Dále vlevo se mezi přístavkem a sousedním domem nachází zděná obdélná brána, která je přístupem přes úzký dvorek do obytné části domu. Branka je uzavřená novějšími železnými dvoukřídlými vraty. Celá uliční strana je nad šedým hrubším soklem jednotně opatřena světle žlutou omítkou, detaily (šambrány, patrová římsa) jsou bílé. Nad vstupem do obchodu je v omítce malovaný nápis "Dobrá čajovna". Východní strana přístavku je v přední části hladká nečleněná se vstupem do domu, se vsazenými okny - luxferami a plechovou skříňkou elektrického rozvaděče; zadní část je členěná lizénovými rámci. Jižní strana, která je dvouosá (obdélná okna jsou dvoukřídlá, nedělená a různých velikostí), je hladká, nečleněná, porostlá popínavou vegetací. Vnitřek je plochostropý, stropy v prostorách čajovny jsou trámové, vzadu v přízemku jsou dvě placky. Vlevo vzadu (při jižní straně) se nachází kamenný sklípek. Předmětem ochrany je dům čp.481 - stavba a pozemek parc.č.2857.