měšťanský dům

Patrový řadový zděný dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého městského prostoru, hlavní ulice v sousedství náměstí. Stavba na širší hloubkové parcele, původně dům s podloubím. Vnitřní dispozice je hloubková, přízemí je z větší části zaklenuto. Hlavní průčelí má bohaté barokní architektonické členění, střed této náročné symetricky komponované fasády je ještě zdůrazněn altánovým nástavcem. Jeho boky jsou doplněny figurálními sochami a nasazení střechy je kryto kamennou balustrádou. Dům je zakončen valbovou střechou s hřebenem kolmým na průčelí. Dům má dochovánu dispozici. která je výsledkem historických stavebních etap a zejména barokní celkové přestavby. Dochovány jsou gotické sklepy z původního objektu. Středověké zdivo je dosud pravděpodobně také v přízemí a vyloučeno není ani ve vyšších partiích domu. V přízemí jsou ve větším rozsahu patrné součásti renesanční podoby domu. Interiery mají celkově zachován původní charakter a patrná je řada hodnotných původních detailů Je pravděpodobné, že další cenné detaily a pozůstatky starších stavebních etap mohou být ukryté pod současnými povrchy konstrukcí domu. Předmětem ochrany je dům čp.152 se sochařskou výzdobou - stavba a pozemek parc.č.1059.