měšťanský dům

Větší řadový dvoupatrový dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého městského prostoru, dnešní Šultysovy ulice, která je ale svým charakterem spíše náměstím. Stavba se širokým průčelím, umístěná na hloubkové parcele, původně dům s podloubím. Hlavní průčelí má jednodušší architektonické členění se šambránami oken, okna prvního patra mají ještě nadokenní římsy, přízemí s trojicí oblouků je opatřeno pásovou rustikou. Vnitřní dispozice stavby je hloubková, přízemí je v celém rozsahu zaklenuto, krátké dvorní křídlo má ploché stropy. Na dvorním průčelí je opatřeno pavlačí. Dům má sedlovou střechu s hřebenem rovnoběžným s průčelím, obytné podkroví je osvětleno střešními okny. Vnitřní dispozice je v podstatě z doby barokní přestavby, dochovány jsou přitom rozsáhlé gotické sklepy. Středověké zdivo je zřejmě také v přízemí a zčásti snad i ve vyšších partiích domu. Interiery mají novodobý charakter po poslední celkové adaptaci, zachovány a pohledově uplatněny jsou ale i starší konstrukce, například záklopové stropy. I přes poměrně značný rozsah novodobých úprav je možné, že zde ještě mohou být ukryté případné další hodnotné části a detaily ze starších stavebních etap tohoto významného domu. Předmětem ochrany je dům čp.170 - stavba a pozemek parc.č.1070.