měšťanský dům

Patrový zděný dům, umístěný v izolované nárožní poloze v uliční čáře, tvořící součást zástavby vedlejší komunikace v historickém jádru města. Stavba na nepravidelném obdélném půdorysu, původně se jednalo o dva samostatné, později propojené objekty. Dům má poměrně výrazně působící průčelí, doplněné ještě o mohutný nárožní pilíř, dnes ponechaný bez omítek v režném kamenném zdivu. Střecha domu je mansardová. Plně zachována je vnitřní dispozice, odpovídající poslední významné přestavbě domu, původní charakter těchto interierů a zčásti i některé původní detaily. Dochovány jsou přitom sklepy a pravděpodobně větší část přízemí z původního gotického domu na této parcele. Středověké zdivo může být i v patře, kde jsou zachovány povalové stropy. Další hodnotné konstrukce a detaily mohou být dosud ukryty pod mladšími úpravami, jejich existence je zde velmi pravděpodobná. Předmětem ochrany je dům čp.246 (na parc.č.1171) a pozemky parc.č.1171, parc.č.1172).