měšťanský dům

Dvoupatrový řadový zděný dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby významné komunikace v historickém jádru města. Stavba na hloubkově orientovaném obdélném půdorysu. Hlavní, symetricky řešená fasáda do ulice má architektonické členění. Zadní průčelí je prosté, bez členění, pouze s okny v kamenných ostěních. Střecha domu je valbová, s výrazným vikýřem nad hlavním průčelím. Zachována je vnitřní dispozice v podobě trojtraktu z doby poslední historické úpravy domu, jeho barokní přestavby. Dochovány jsou sklepy z původního gotického objektu na této parcele. Středověké zdivo by mohlo být zčásti zachováno i v přízemí domu. Cenné jsou malované trámové stropy. Objekt nedávno prodělal celkovou opravu a adaptaci a část jeho původních konstrukcí v patrech byla přitom upravena. Velmi hodnotný je barokní krov domu, kam bylo vestavěno obytné podkroví. Dům nadále obsahuje řadu cenných původních součástí a detailů a další mohou být případně ještě zachovány pod novějšími úpravami. V zadní parcele domu je zahrada, sousedící s dalšími zahradami okolních domů, s nimiž tvoří rozsáhlý celek zeleně v jádru historického města. Zahrada měla, vzhledem k původnímu významu domu, pravděpodobně náročnou barokní úpravu. Její stopy ale nejsou na povrchu zachovány. Předmětem ochrany je dům čp. 30 - stavba a příslušný pozemek. parc.č.325.