měšťanský dům U zlatého anděla

Patrový zděný nárožní dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého prostoru v historickém jádru města, jednoho z významných náměstí. Stavba na protáhlejším obdélném půdorysu, s výrazně řešeným průčelím do náměstí. jeho členění je osově symetrické, s bohatým portálem a mohutným štítovým nástavcem, doplněným ještě dvěma bočními vysokými vikýři s oválnými okny. Střecha domu je valbová. Boční průčelí do Orelské ulice je jednoduché, pouze se základním členěním šambránami oken. Jedná se o významnou stavbu, architektonicky velmi kvalitní. Zachována je vnitřní dispozice domu a původní charakter interierů v přízemí, jeho patro bylo přestavěno na velký sál v roce 1924 a zadní část přestavěna po zřícení v roce 1963. Zvláště cenným prostorem jsou gotické sklepy domu, jeden z prostorů je podepřen osmibokým kamenným pilířem. Je přitom pravděpodobné, že pod novějšími úpravami mohou být vzhledem ke složitému stavebnímu vývoji domu zachovány ještě některé další hodnotné konstrukce a detaily ze starších stavebních etap. Předmětem ochrany je dům čp.273 - stavba a příslušný pozemek.