restaurace U zlaté husy

Patrový řadový zděný dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby významného městského prostoru, páteřní městské komunikace v sousedství hlavního náměstí. Oproti svému hornímu sousedu, domu čp.149 vyčnívá svým nárožím, uliční linie je zde odskočena. Dům je postaven na širší, ale hloubkové, středověké parcele. Široké průčelí je členěno výraznými, půlkruhově zakončenými okny, fasáda je opatřena bohatým architektonickým členěním. Střecha je sedlová, s hřebenem rovnoběžným s chodníkem. Zachována je vnitřní dispozice z doby jeho nové výstavby na konci devatenáctého století a charakter interierů, z původního středověkého domu byly přitom v celém rozsahu ponechány jeho gotické sklepy. Středověké zdivo by snad z malé části mohlo být ještě zachováno i nad terénem. Dům v nedávné době prodělal celkovou opravu a adaptaci, jeho interiery jsou tak zčásti upraveny, ale řada původních detailů zde zůstala dochována.