měšťanský dům

Dvoupatrový nárožní zděný dům, dodržující uliční čáru, součást zástavby Šultysovy ulice, svou kratší boční fasádou je obrácen do ulice Husovy. Dům má tak průčelí na dvou stranách a tvoří výrazné pohledové zakončení tohoto bloku zástavby. Dispozičně se jedná o stavbu na protáhlém obdélném půdorysu, bez dvora a dalších pozemků. Fasády mají výrazné členění, hlavní průčelí má na svém středu umístěn silně architektonizovaný balkon a celá tato část fasády je v náznaku rizalitu zakončena širokým tympanonem. Na nároží byla původně socha sv.Jana Nepomuckého. Střecha domu je mansardová. Dispozice domu pochází z jeho celkové barokní přestavby v osmnáctém století. Interiery si zachovaly z větší části svoji původní podobu, dále byly v tomto stylu dotvořeny. Dochovány jsou v celém rozsahu sklepy z původního gotického objektu na této parcele, který byl zřejmě velmi výstavný. Středověké zdivo je v menším rozsahu pravděpodobně i v přízemních částech domu, kde je poměrně složitá prostorová dispozice. Další hodnotné konstrukce a detaily ze starších stavebních etap domu mohou být dosud ukryty pod mladšími úpravami. Předmětem ochrany je dům čp. 153 - stavba a příslušný pozemek.