měšťanský dům

Patrový zděný dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby důležitého prostoru v historickém jádru města, jednoho z důležitých náměstí. Řadová stavba na obdélném půdorysu, s navazujícím kolmým zadním křídlem do dvora. Hlavní průčelí má střídmé, ale výrazově účinné architektonické členění s využitím plastického dekoru, zvýrazněno je arkýřem v patře. Střecha domu je do náměstí sedlová s hřebenem rovnoběžným s průčelím, na dvorní straně převedená od tohoto hřebenu hloubkově a ukončená širokou valbou. Dvorní, poměrně dlouhé patrové stavení má hladké průčelí bez členění, ale některá okna v patře mají profilovaná ostění renesančního charakteru. Tato budova má sedlovou střechu se zadním štítem, vepředu, v navázání na hlavní dům je valba. Zachována je plně vnitřní dispozice domu, odpovídající jeho mimořádně složitému stavebnímu vývoji. Z velké části také původní charakter interierů domu a jeho původní detaily. Zvláště cenným prostorem jsou gotické sklepy domu, dále zejména komora v přízemí, unikátní v daném prostředí je monumentální trojramenné schodiště do patra, dále například reprezentativní prostory v patře. Cenný je také krov. Pod novějšími úpravami mohou být vzhledem k jeho složitému stavebnímu vývoji zachovány ještě některé další hodnotné konstrukce a detaily ze starších stavebních etap. Patrné jsou např. pozůstatky vložené roubené místnosti nebo dokonce více těchto prostorů. Pravděpodobná zde může být například existence starších dřevěných stropů a dalších hodnotných prvků. /Předmětem ochrany je dům a pozemek parc.č.1190 (část).