výstavní pavilon A - rotunda

Pavilon A se skládá ze čtyř částí. Z převýšené reprezentativní síně stojící na kruhovém půdorysu (příznačně nazývané rotunda – vlastní objekt A), z níž do stran, na způsob pomyslně rozevřeného kružítka s úhelníky, vybíhají dvě dlouhé výstavní haly evokující lodě sakrální prostory. Osa první směřuje k jihozápadu, osa druhé k západu. Jde o podélná křídla objektů A1 a A2, překřížená kratšími křídly příčnými. V roce 1976 byly jejich vnitřní konce spojeny zaobleným traktem pětipodlažního administrativního objektu A3, v němž jsou například situovány konferenční sály Morava a Brno. Přízemí rotundy, o průměru 30 metrů, obklopuje 6 metrů vysoký vnější prstenec se vstupním foyer a skulpturálně formovaným schodištěm. Uvnitř se pak nachází kongresová hala se sedadlovým amfiteátrem. Centrální prostor je zaklenut dvanácti obloukovými žebry, které se ve výšce 33 metrů sbíhají do středového svorníku. Stěny prolamují vysoká prosklená okna s ocelovými rámy. Střecha je zakončena kupolí s lucernou. Sál rotundy, připomínající chrám, zdobil v minulosti vysoký piedestal se čtyřmetrovou sádrovou sochou protektora výstavy – prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka (1850–1937), kterou zpracoval sochař Otakar Španiel (1881–1955). Nad ní byla z báně zavěšena gigantická vlajka státní, spojená do kruhu s vlajkami zemskými (válec 3 x 15 metrů), jež reprezentovaly jednotlivé části republiky (Čechy, Moravu, Slezsko, Slovensko a Podkarpatskou Rus). Železobetonová žebra bočních lodí mají v řezu parabolický profil a dosahují výšky 19 metrů. Jde o invenci konstruktéra Jaroslava Valenty (1887–1934), který tak původně zamýšlené soustavě Kalousových půlkruhových oblouků dodal nadčasový dynamický tvar. Tlak valených kleneb je sveden do opěrného systému přípor, nosníků a pilířů, jejichž stropní a stěnové výplně tvoří prosklený geometrický rastr. Dlažba je zhotovena z terazza (dříve z granitoidových ploten a rakovnických šamotek). Obvody v patře doplňují pochozí galerie ve výšce 5 metrů. Roku 1998 byl z této úrovně objekt A1, prosklenou tubusovou pasarelou se spirálovým pláštěm, propojen s pavilonem C.