usedlost Vondračka

Počátkem 18. století zde, uprostřed vinice, stával dvorec o dvou souběžných staveních a kaple. Teprve po 20. letech 20. století vznikla okolní zástavba a před budovami silnice. V 50. letech 20. století byla usedlost rekonstruována. Vondračka je poslední dochovaná usedlost na Vinohradech, která si udržela klasicistní podobu. Sestává z patrového stavení se sedlovou střechou, původními vikýři a dřevěnou věžičkou s hodinami na hřebeni. Na druhé straně dvora stojí přízemní budova na obdélném půdorysu s nově upraveným podkrovím. Budovy jsou spojeny ohradní zdí s bránou a kovanými vraty. V hlavní budově je zachováno dřevěné schodiště s litinovým zábradlím a vstupní dveře v kamenném ostění. Ostatní dveře pocházejí zřejmě z 20. let 20. století.