kostel sv. Apolináře

Stojí na malém obdélném náměstí tzv. Velkého předměstí, JZ od historického jádra. Presbytář obrácený k východu; k obdélné lodi připojený užší a skoro stejně dlouhý presbytář; uzavřený třemi stranami pravidelného osmiúhelníka. Po severní straně lodi lehce obdélná věž, jejíž jižní stěna založena na stěnu lodi a východní zeď posunutá od SV nároží; rozdělena na 5 podlaží; ze 3. patra přístupné podkroví lodi; v posledním patře zvonová stolice. Po severním boku presbytáře obdélná sakristie s depozitářem v patře; severní stěna sakristie lícuje s průčelím lodi; prostor depozitáře rozdělený příčkou (S – J). K jižní straně presbytáře přiléhá obdélná kaple. Před západním průčelím lodi obdélný přístavek, jehož přízemí slouží jako předsíň a patro jako kruchta; k jižní stěně předsíně přiléhá pravoúhlý přístavek schodiště do patra a k severní dispozičně stejná komora; podélné fasády těchto přístavků lícují se stěnami lodi. Na loďdi mansardová střecha s malbou na západní straně; tašky bobrovky. U presbytáře hřeben sedlové střechy o málo výše než na lodi; nad stěnami závěru strmé valby; bobrovky; pultové vikýře. Střecha věže valbová s krátkým hřebenem ve V – Z směru; tašky bobrovky; při okrajích hřebene hrotnice s makovicí a křížem; u sakristie s depozitářem a kaple pultové střechy s bobrovkami; předsíň s kruchtou má mansardovou střechu s malbou na západě, krytou bobravkami. Průčelí lodi člení pilastry nesoucí průběžné kladí s hlavní římsou. Okna s trojlistými záklenky mají ploché rámování. Z kamenný pravoúhlý portál s nadsvětlíkem doplňuje do půlkruhu vzepnutá římsa. V J stěně lodi zazděný lomený ústupkový portál. Z přístavky hladce omítané s jednoduchými dveřmi. Chór opatřený odstupňovanými opěrnými pilíři s maskami chrličů, hladce omítán. Má lomená okna s profilovaným ostěním a částečně zachovanými kružbami. J kaple s jednoduchými lomenými okny je hladce omítaná, stejně tak S sakristie. Třípatrová věž členěna horizontálně římsami a opatřena střílnovými okénky. V posledním patře okna s půlkruhovými záklenky.