dům U Zlaté lodi

V dnešní dvoupatrové čtyřkřídlé klasicistní novostavbě z roku 1839 se ze staršího objektu zachovaly částečně sklepy pod pravou a střední částí hl. budovy a zdivo přízemí, nejspíše barokního původu. Symetrické sedmiosé dvoupatrové průčelí k ul. Náprstkově z doby výstavby člení v přízemí pásová rustika, v patrech průběžné kordonové a podokenní římsy, provázané čtyřmi pilastry. Dvojice pravoúhlých dveří uprostřed přízemí zdobí v nadsvětlíku stáčené mřížky, okna pater rámují jednoduché šambrány, v 1. p. s nadokenními římsičkami. Po stranách tří středních oken a při nárožích stoupají toskánské pilastry, jejichž patky spočívají na profilovaných kordónových římsách. Hlavní budova má střechu sedlovou se hřebenem rovnoběžným s ulicí. Fasáda z doby okolo r. 1850, na přelomu pozdního klasicismu a neorenesance. Dvorní průčelí jsou hladká, s pavlačemi při hl. budově, nesené kamennými, pozdně klasicistními krakorci. Kované zábradlí z prutů pravoúhlého průřezu, spojovaných pod madlem lomenými obloučky a prstenci. Zadní křídlo má v přízemku dvě liché, segmentové arkády. Klasicistní portál s půlkruhovým záklenkem, obráceným k Boršovu, vrcholí klenáčkem s geometrickým reliéfem. Boční dvorní křídla mají střechy pultové, zadní křídlo střechu sedlovou. Předpokládaný gotický sklep má valenou omítnutou, pravděpodobně kamennou klenbu; další starší sklepy mají valené klenby cihelné s půleliptickými čely. Zbývající sklepy pod pravým dvorním křídlem jsou pod segmenty, prostor pod zadním křídlem kryje placka. Hloubkový čtyřtrakt hl. budovy i jednotraktová dvorní křídla překrývají rovněž placky, užší vstupní chodba byla asi nověji zastropena třemi zrcadly. Patra objektu zůstala plochostropá, přístupná dvěma schodišti na podkovovitém půdorysu.