židovský dům

Dvoupodlažní nárožní objekt má zvýšené přízemí, které nahrazuje sklep. Hlavní východní fasáda otočená k ulici Leupolda Pokorného je pětiosá. Zvýšené přízemí je prolomeno sklepním oknem, dvojicí dveří do sklepa a dvoukřídlými vstupními dveřmi přístupnými jedním schodišťovým stupněm. Okenní výplně tří os v levé částí 1. a 2. NP tvoří okna dřevěná, dvojitá, členěná ve tvaru písmene T s horním výklopným křídlem a s podokenní římsou. Okna v 2. NP jsou doplněna středovým okrasným sloupkem soustruženým do válcového dříku s hlavicemi. Dvě pravé osy jsou osazeny menšími dvoukřídlými okny. Boční severní průčelí tvoří od nároží hladká hmota se sklepním okénkem a malým dvoukřídlým oknem v 2. NP. Za ním se nachází odskočené v podstatě trojosé křídlo. Spodní pravé okno je čtyřdílné, vzniklé patrně sjednocením dvou užších. Břízolitová je členěná jen lineárně v okenním nadpraží. Profilovaná hlavní římsa nese valbovou střechu krytou pálenými taškami. Sokl a hlavní vstup s jedním schodišťovým stupněm je řešen v umělém kameni. Židovský dům se zachoval ve hmotě i dispozici. Dispozice je tvořena polozapuštěným sklepním prostorem, zvýšeným přízemím a patrem se specifickým stísněním a spletitým uspořádáním. 1. PP je polozapuštěné, klenuté oválně a plackami ve dvou samostatných prostorech malých rozměrů. Oba sklípky jsou přístupny z ulice. Za vstupními dveřmi přístupnými jedním schodišťovým stupněm stoupá kamenné schodiště do vstupní chodby zvýšeného 1. NP, vpravo v nároží s dřevěným schodištěm do patra. V dispozici se uplatňuje promyšlený a efektivní systém úložných prostor ve zdech (niky) i pod schody. V patře se nachází suchá toaleta. 1. i 2. NP je částečně zaklenuto.