kostel sv. Mikuláše

Kostel stojí na mírné vyvýšenině uprostřed vsi. Jedná se o stavbu halového typu s trojlodím téměř čtvercového půdorysu, na něž navazuje užší, polygonálně zakončené kněžiště. K jeho severní straně přiléhá téměř po celé délce mohutná hranolová věž se schodištěm, vloženým při severovýchodním nároží lodi. Kostel je kryt strmými sedlovými střechami s různou výškou hřebene, nad závěrem kněžiště střechu zakončuje valba. Věž vrcholí zděnou cihelnou helmicí s převýšenou atikou se štítky a nárožními vížkami. Fasády lodi a kněžiště prolamují vysoká okna s hrotitými záklenky a kružbami. Prostor nad klenbou trojlodí od severu osvětlují úzká střílnová okna. Plášť kostela člení několikrát odstupňované kamenné opěráky s pultovými stříškami. V nárožích lodi jsou opěráky s pultovými stříškami. V nárožích lodi jsou opěráky nasazeny diagonálně. Na štítku jihovýchodního a jižního opěrného pilíře se nachází rytý nápis anno domini 1498 a další letopočet 1498. Na opěráku lodi je vyrytý letopočet 1600. Hlavní vstup do interiéru kostela v ose západního průčelí vede pravoúhlým portálem s přetínanými pruty, zakončeným lomeným obloukem, v němž je dnes zasazený erb Ditrichštejnů. Prostor lodi rozděluje dvojice pilířů na širší hlavní loď a dvě vedlejší, zaklenuté vždy třemi poli křížové klenby s vytaženými hřebínky. V západní části lodi je vestavěná hudební kruchta, přístupná točitým schodištěm s pravoúhlým portálkem se zkoseným ostěním. Kruchta je podklenuta třemi poli křížové klenby s hřebínky. Presbytář klenou dvě pole valené klenby s výsečemi a lunetovým závěrem s hřebínky; do lodi se otevírá půlkruhovým vítězným obloukem. Na severní straně kněžiště je vstup do sakristie v podvěží portálkem s hrotitým záklenkem a profilovaným ostěním. Klenba sakristie na čtvercovém půdorysu má nízké vzpětí a stlačená čela, její plochu člení hřebínky sváděné do kruhových terčíků. Loď má nad klenbou zděné obranné patro přístupné po schodišti sedlovým portálkem s diamantováním. Nad presbytářem je dochován krokevní krov se dvěma úrovněmi hambalků, podobně i nad lodí se nachází krokevní krov se dvěma hambalky, avšak mladší konstrukce. Krovy jsou dendrochronologicky a typově datovány do doby kolem roku 1500 (nad presbytářem), respektive 1639–1649 (nad lodí).