hrad Strakonice

Jedná se o rozsáhlý hradní areál, který se nachází v blízkosti soutoku řek Otavy a Volyňky. Areál tvoří tři nádvoří s budovami, kde dominantami jsou původně románský kostel sv. Prokopa a obranná gotická věž Rumpál. Kolem hradu se nachází na východní a jižní straně dochovaný hradní příkop. Na prvním nádvoří je situována na JV straně barokní rezidence - zámek, se severní baštou (dnes ZUŠ Strakonice), na severu se k zámku připojujekřídlo bývalého pivovaru (dnes reprezentativní prostory města, muzeum, výstavní prostory) a jižní prostor zaujímá původně románský kostel sv. Prokopa situovaný na skalním ostrohu. V západní části je průjezd (brána) na druhé nádvoří. Na druhém hlavním nádvoří je na jihu nejstarší hradní palác (dnes muzeum, v suterénu restaurace), na východní straně je hradba s ochozem a věž Rumpál, na severu je v SZ rohu bývalé purkrabství (dnes knihovna), dále obytná budova (kanceláře muzea, knihovna) a v SZ rohu děkanství. JZ prostor nádvoří zaujímá bývalá johanitská komenda tzv. kapitulní síň s ambity a nad nimi prostory děkanství. v JV části nádvoří se nachází kruhová kamenná studna a kamenný stolec. Třetí nádvoří bývalo hospodářské - tzv. severní předhradí, zde se nacházely hospodářské budovy. Na východní straně se nachází stodola, na ní navazuje západní vstupní brána. Na severu jsou bývalé hospodářské budovy (dnes knihovna). SV strana nádvoří je ohraničena hradbou. Na nádvoří se nachází kamenná kruhová studna a kamenný stolec při severním průčelí hradního paláce. Hradní areál je na JZ straně ohraničen dochovaným hradním příkopem. K areálu hradu náleží samostatně stojící sýpka na západ od hradu.