lázeňský dům Weimar/Kavkaz

Monumentální řadová stavba o čtyřech patrech (poslední mansardové) zaujímá dominantní postavení na Goethově náměstí. Budova stojí na půdorysu ve tvaru písmene „U“, má hlavní fasádu obrácenou do ulice a boční křídla kolmo do zadního dvora uzavřeného směrem do zahrady kamennou terasou s dvouramenným schodištěm a dvojicí patrových pavilonů. Hlavní fasáda je o sedmnácti okenních osách, architektonické uspořádání je řešeno symetricky na hlavní střední osu. Na krajních dvou osách se nachází mělké rizality s balkóny v patrech a vlastní mansardovou střechou, středních pět os zdůrazňuje v přízemí hluboký portikus, v patrech opět balkóny, a ukončuje vysoké atikové patro s proskleným štítem a mansardovou (valbovou) střechou. Přízemí je s pásovou rustikou, okna v hladkých plochách, hlavní vstup pod portikem podpíraným šesti sloupy na vysokých bazích s balkónem s kuželkovou balustrádou; dvoukřídlé mladší dřevěné dveře s proskleným segmentovým záklenkem v nálevkovitém ostění, s dvojicí polopostav atlantů po stranách. Pod klenákem se nachází erb. Portál doplňují dvě úzká okna s půlkruhovým záklenkem. Strop portiku je s omítkovými pasy. Nad výraznou kordonovou římsou člení fasádu přes dvě patra pilastry vysokého řádu, kratší pilastry s jednodušší výzdobou jsou ve 3. patře. Spolu s výraznými klenáky podpírají vysunutou korunní římsu s atikovými štíty a vikýřovými okny. Ve štítech jsou dělená francouzská okna, pod římsou plastická mušle, po stranách pilastry. Střední štít zvětšen o další půlkruh se skleněnou výplní a profilovanou římsou, na níž spočívá sousoší personifikující slávu (uprostřed ženská postava se žezlem, po jejím boku dvě mužské postavy s bubínkem a hlásnou troubou) a dvojice nižších obelisků. Okna jsou obdélná nebo se segmentovým záklenkem, v šambránách s klenákem, doplněná ozdobnými poli vyvedenými v omítce, ve zdůrazněných osách navíc maskarony se štukovými festony. Balkóny jsou na konzolách, balustrády s plastickým ažurováním s festony, ve vyšších patrech kovové zábradlí s tepanými kartušemi, festony ap. V 1. patře nad dveřmi na balkón z vnější strany je umístěna pamětní deska – roku 1909 navštívil dům anglický král Eduard VII. Členění dvorních fasád je prostší. Jednotlivé okenní osy jsou spojeny plastickými poli a navzájem oddělené svislými omítkovými pasy. Bosované přízemí prolamují široká okna se segmentovým záklenkem (vnitřně dělená); v sále okna stlačeného záklenku, s profilovanou šambránou na sdružených pilastrech a s klenákem ve vrcholu, na římsu ve výšce paty záklenku nasazené bosované lizény podpírající kladí, ve cviklech plastická pole. Ramena kamenného schodiště s kuželkovou balustrádou a vázami na hranolovitých podstavcích se obtáčí kolem široké niky (pravděpodobně zde původně byla vodní nádrž). Patrové pavilony navazující na boční křídla mají vlastní mansardovu střechu, v průčelí v patře otevřené arkády na bosovaných hranolových pilířích v přízemí. Arkády na ozdobných sloupech mají ažurové zábradlí. Nad stlačenými záklenky se nacházejí štukové maskarony a festony. Okenní a dveřní otvory jsou obdélné, s profilovanou římsou a klenákem. Na střeše vikýře s edikulovým rámováním.