kostel sv. Jindřicha a sv. Kunhuty se Svatojindřišskou zvonicí

Areál skládající se z: 1. kostel, hřbitov, sochy 2. zvonice I. Kostel byl založen bez staršího předchůdce při fundaci Nového Města pražského jako druhý farní kostel po kostelu sv.Štěpána, spolu se hřbitovem, zvonicí, farou a farní školou. Zbudován z lomového neomítaného zdiva, nároží jsou armována kvádry. Omítány jsou pouze tři boční, v baroku připojené kaple, a špalety oken. Kostel je halovým trojlodím o čtyřech travé, k němuž se na východě pojí nedlouhý, pětiboce uzavřený presbytář. Nad JZ koutem trojlodí je vztyčena hranolová věž korunovaná cibulovou střechou.Vnějšek presbyteria je členěn odstupněnými opěráky, zakončenými pultíkovými stříškami, nepřerůstajícími úroven římsy a sepjatými průběžným soklem. Hl.půlelipticky zaklenutý záp. portál s několikrát odstupněným ostěním a soklem se nachází v pozdně gotické předsíňi, představené hl. lodi, zaklenuta žebrovou klenbou, na sev. vnitřní stěně málo zřetelná freska Madony z r. 1543. II. Hřbitov-býval na ploše nynějšího parku u kostela i mezi farou a zvonicí. III. Sochy sv. Jana Nepomuckého a Judy Tadeáše (pískovec) stojí před vchodem do chrámové předsíně, jsou na vysokých podstavcích, zhotovené dílnou Matěje Václava Jäckla. U postav kartuše s latinskými kapitálními nápisy, v nápisu na kartuši sv. Jana Nepomuckého, chronogram 1709. Původně stály při bráně hřbitova. 2. zvonice Věžová stavba stojí sev. od kostela (v místě někdejšího hřbitova), je hranolová, dvěma kordonovými římsami členěná na tři etáže. Zdivo věže je lomové,zvenku obložené kvádry.v přízemí na záp. straně je novogotický kamenný portál,jehož ostění je profilováno oblounem s výžlabkem, nasedajícím na polygonální patku na soklu. Lomený oblouk záklenku rámuje profilovaná archivolta s kraby, završená fiálou s růžicí. konzoly archivolty zdobí listový dekor. Nad vstupem malé obdélné okno s okoseným kamenným ostěním, jehož pravoúhle zalomenou římsu nesou konsolky ve tvaru obrácených lilií. Obdobná okna jsou v přízemí sev. průčelí a v 1. p. již.průčelí.V 2. p. věže vloženy v záp. a vých. průčelí dvojice velkých oken s lomenými oblouky,jejich špalety jsou rozevřené a vylehčené výžlabky. V sev. a již. průčelí po jednom oknu shodné profilace. Do kamenného zábradlí ochozu,spočívajícího na hl. římse, jsou na všech stranách umístěny kruhové ciferníky hodin,orámované sloupky s fiálami a kryté sedlovou stříškou s předloženým trojúhelným štítkem s kraby a vrcholovou fiálou. Na nároží se na hl.římsu složitou profilací připojují konsoly ve tvaru obrácených jehlanů s maskou, nesoucí osmiboké nárožní věžičky,zastřešené jehlanci s makovicí. Střecha věže tvaru dláta s dvěma makovicemi na hrotech a šesti vikýři je ukončena šestibokou věžičkou s lucernou, zastřešenou jehlancem s makovicí a křížem,jehož hrany jsou zdobeny kraby.