Michnův letohrádek

Areál Michnova letohrádku tvoří: - hlavní budova letohrádku - dva pavilony - ohradní zeď a vstup s mřížemi - zahrada se sochařskou výzdobou Letohrádek sestává ze tří samostatných objektů - hlavní patrové budovy a dvou shodných, symetricky umístěných přízemních pavilonů při ulici, mezi nimiž probíhá ohradní mřížová zeď s pilíři a se vstupními mřížovými vraty. Zahrada je dále ohraničena architektonicky pojatou zdí (především na jižní straně zahrady). V zahradě před letohrádkem jsou na vysokých soklech umístěny dvě barokní sochy asi z 2. čtvrtiny 18. stol. (Herkules-jižní socha; severní socha bývá /sporně/ označována jako Kakus(?). Za letohrádkem pokračuje v zahradě výzdoba pozdně barokními pískovcovými sousošími Podzimu a Léta (Bakchus a Demeter; severní sousoší); Zimy a Jara (Apollon a Artemis; jižní sousoší) snad z okruhu M.B.Brauna(?). Dále jsou v zahradě dvě dekorativní vázy s putti, snad ze 30.let 18. stol. Poprsí imperátora ve východní části zahrady je asi mladší prací z konce 18. stol. Další sochy - šest mytologických postav (Akteon, Merkur, Bacchus, Venuše, Faun a Vesta) byly přeneseny v r. 1899 do Lapidária NM. Hodnotná interiérová výzdoba.