Pojišťovna Riunione Adriatica di Sicurta / Palác Adria

Nárožní palác tvoří železobetonový skelet, podsklepený, šestipatrový, krytý plochými střechami, půdorys lichoběžníkový,uvnitř dva dvory, dvě schodiště, paternoster a výtah. Fasáda do Jungmannovy ul.je dvacetiosá, vlevo v šíři jedné osy ustupuje dozadu, vpravo se k ní pojí jednoosý nárožní jednopatr. přístavek s restaurací na terase. V přízemí a v 1. p. prolamují fasádu výkladce na zaoblených soklech a veliká trojdílná okna, oddělená navzájem pilíři železobetonového skeletu. Nad 1., 2., 4. a 6. p. člení fasádu římsy, dvě spodní téměř hladké, obě vrchní prolamované. 5. a 6. p. ustupuje ve čtyřech dvojosých zářezech do nitra budovy. Dekorativní struktura fasády - přepásané pilastry se stylizovanými květy ve vpadlých polích, obloučkové a trojúhel. římsy nad obdélnými okny, kruhové terče atd. Uprostřed do spodní části fasády vložena mohutná patrová edikula vchodu do pasáže, po stranách s personifikace Terstu a Prahy a nahoře polopostava Ochránkyně od soch. K. Dvořáka. Nad edikulou v 3. p. jsou mezi okna osazeny ženské figury od neznámého sochaře. V kruhových medailónech na římse přízemí a na pilířích vstupní edikuly čteme monogra "RAS". Fasáda do Národní třídy, arch. členění dle předchozí, sedm okenních os. Je před ní dole představěn patrový přístavek s restaurací. V 5. a 6. p. je fasáda prolomena ústupkem s bronz. sousoším Adrie (J. Štursa). Interiéry paláce přístupné pasáží,půdorys "L", mezi Národní tř. a Jungmannovu ul., s kruhovým prostorem uprostřed se soch. výzdobou.