Staroměstská vodní díla na Vltavě

Staroměstský jez: Jez s vorovou propustí vedoucí od býv. Staroměstských mlýnů šikmo k Sovovým mlýnům. Mnohokrát upravován a modernizován, aby sloužil dobovým potřebám provozu, vždy v intencích středověkého stavu. Novotného lávka: železná lávka z r. 1879 vedoucí ke Staroměstské vodárně. Při stavbě nové vodárny byl prostro architektonicky upraven. Obsahuje umělecko-řemeslné doplňky (mříže, zábradlí). Nad jezem roste strom. Při západním konci lávky jsou umístěny dřevěné zábrany proti naplaveninám. Hráz ke Karlovu mostu: probíhá od vodárny ke druhému pilíři Karlova mostu. Osázena zelení. Pravděpodobně středověký původ hráze, kt. byla v 19. stol při stavbě nové vodárny přestavěna. Opěrná zeď Smetanova nábřeží:Táhne se od dnešního Mostu Legií k Novotného lávce. K jižní části přiléhá náplavka. Z 19. století.