dům Na Schodci

Dům zvaný také U Bezděků na parcele vedle hřbitova kostela sv. Michala, první zmínky o zástavbě (3 domy) ze 14. stol., objekty nedochovány. Do r. 1725 na parcele pouze dřevěný patrový dům. Od r. 1796 kamenná přízemní budova s krátkým dvorním křídlem vznikající postupným přistavováním - dochován pouze sklep, obvodové zdi a valené klenby části přízemí. Barokní objekt byl v l.1811-14 klasicistně přestavěn, doplněn ve dvoře třemi křídly a zvýšen o 1. patro. V r. 1870 dostal dům 2. patro a od té doby zůstal nezměněn. Dvoupatrový nárožní čtyřkřídlý dům s lichoběžným dvorkem uprostřed. Již. průčelí je jednoduché, 5-osé, členěné kordonovou a profilovanou korunní římsou, ve 2.NP. nadokenní římsy na konzolkách. V mělkém středním tříosým risalitu a na nároží jsou umístěny vstupy do obchodních prostorů přízemí. Vých. fasáda je 7-osá, lehce zalomená, vstup do domu segmentově zaklenutý s dvoukřídlými výplňovými dveřmi. Okna v jednoduchých šambránách jsou na obou průčelích obdobná. Sev. štítová zeď orientovaná ke kostelu je 3-osá. Dvorní fasády jsou řešeny s otevřenými pavlačemi, na již. straně nesenými krakorci osazenými na polopilířích, vstup do pater otevřeným podkovovitým schodištěm s drobnými nikami.